#HealthySchools
#Фудчелендж#4
#Фуд_креатив
На уроці історія України , в рамках 4 тижня HealthySchool, учні 9-го класу провели Практичне заняття " Продукти харчування в минулому і зараз" . Діти підготували учнівську презентацію про їжу селян в 19 ст. і порівняли її з їжею, яку споживають сучасники.
Доповідачі підкреслили, що в минулому наші предки харчуються такими стравами: хліб житній, гречаний або ячмінний, зрідка пшеничний, за винятком свят та місцевостей, де пшениця родить. Борщ готують із салом або зі свининою, капустою, буряками, щавлем влітку та з іншими овочами. Зрідка селяни їдять яловичину, частіше свинину, баранину або птицю, але лише на свято або в неділю. Взагалі вони споживають багато картоплі, яку вирощують всюди, особливо на піщаних ґрунтах, а також ячмінну, гречану, пшоняну кашу та галушки, які готують з житнього, пшеничного або іншого борошна, яєць, молока й сиру. Горіхи, бобові, кукурудза, часник, цибуля, свіжі або солоні огірки також належать до їхнього раціону. Для їжі вони користуються простим мальованим глиняним посудом. Ложки, якими вони користуються, виточені з дерева, відполіровані, вкриті лаком і також складені рядочком у шафі. Виделки їм майже невідомі
|